Thursday, June 12, 2008

Ciuperci la cuptor

Pana nu demult nu apreciam ciupercile, le mai incercam din cand in cand prajite pe plita sau in tocanita, dar cam strambam din nas ...

O colega mi-a facut cunostinta cu ciupercile clasice, cele pe care le gasim cam prin toate super/hipermarketurile, dar ea le foloseste la salate. Am cumparat si eu de cateva ori, au inceput chiar sa imi placa crude in diverse tipuri de salate, dar mi se intampla de multe ori sa nu le folosesc pe toate. Intr-o seara gandindu-ma ca ar fi pacat sa le las sa se strice asa ca m-am hotarat sa le pregatesc la cuptor. Aveam si ceva pofta de usturoi, asa ca am improvizat rapid urmatoarea "retea", care sper sa va placa si voua:

Se iau ciupercile, se curata de "pielita" care se desprinde destul de usor si de cozi, se aseaza intr-o tava sau tigaie. Peste ele (in umbreluta) se presara niste usturoi taiat marunt, condimente, rosii taiate cubulete, niste ulei, cascaval taiat tot cubulete si vin alb si se baga la cuptor la temperatura mare si se lasa pana se topeste cascavalul si se coc rosiile sau pana se face o crusta crocanta pe cascaval.

Condimentele nu trebuie sa fie foarte sofisticate, pentru prima oara m-am multumit cu sare si piper, astazi am adaugat si niste marar proaspat maruntit, dar asta depinde de gusturile fiecaruia. oricum va sfatuiesc sa folositi plante aromate proaspete in schimbul celor uscate.

Pana acum am folosit doar ulei de floarea soarelui fiind la indemana, dar voi incerca si cu ulei de masline. In ceea ce priveste vinul incercati sa alegeti unul cu un buchet cat mai bogat si sec.

Cascavalul e pur si simplu ceva luat din supermarket/magazin, dar puteti sa incercati diverse tipuri, in functie de preferintele personale. probabil ar merge inclusiv niste telemea de oaie sau branza de burduf.

Eu le prefer cu mult usturoi si azi cu putin piper in plus pentru a adauga un gust usor iute/picant. in functiile de preferinte puteti sa incercati sa le dati o aroma acrisoara sau cu niste plante aromate o senzatie de "prospetime". Eventual pentru "carnivorii" din voi ar merge si o varianta cu niste kaiser maruntit sau niste sunca.

Se servesc calde, "ca atare" :) sau garnitura (prima data le-am avut garnitura la niste file de peste la cuptor impreuna cu un mujdei de usturoi).

Pofta Buna!

p.s. promit si niste poze, dar pe viitor, pentru ca astazi miroseau prea bine si imi era prea foame ca sa am rabdarea sa le pozez :D

No comments: